- Πάντα όταν αγοράζουμε μια καινούρια καπνοσύριγγα, την καθαρίζουμε πολύ καλά με ένα μάκτρο ή χαρτοπετσέτα και οινόπνευμα. Ειδικά τους αεραγωγούς και το επιστόμιο, που ακουμπάμε το στόμα μας.
- Προσέχουμε να μην ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες το μπολ, ειδικά στα πρώτα γεμίσματα και μέχρι να πιάσει το "κέικ" στα τοιχώματα του μπολ. Γι' αυτό, καπνίζουμε αργά με μικρές ρουφηξιές και την αφήνουμε να "ξεκουραστεί" όταν νιώσουμε ότι ζεσταίνεται στο χέρι μας.
- Πολλοί λένε πως το πρώτο γέμισμα με καπνό, θα πρέπει να γίνεται έως το 1/3 του μπολ, το δεύτερο έως τη μέση και το τρίτο έως τα 3/4 γεμάτο.
- Όταν βγάζουμε το επιστόμιο, πάντα το τραβάμε περιστροφικά (σαν να το ξεβιδώνουμε) και όχι ίσια.
ΓΙΑ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΠΝΟΣΥΡΙΓΓΕΣ
- Καλό είναι να αλλάζουμε καπνοσύριγγα μετά από κάθε μπολ. Όταν καπνιστεί μια καπνοσύριγγα, θα πρέπει να την αφήσουμε να κρυώσει και να στεγνώσει για τουλάχιστον 24 ώρες.
- Μόλις κρυώσει η πίπα, μετά από ένα κάπνισμα, καθαρίζουμε τον αεραγωγό με μάκτρο ή χαρτοπετσέτα και το εσωτερικό του μπολ ελαφρά με μια χαρτοπετσέτα.
- Δεν παρατάμε όπου να'ναι την πίπα μας, γιατί γρατζουνιέται και φυσικά προσέχουμε μη μας πέσει κάτω! Υπάρχουν ειδικά σταντάκια ή αυτοσχέδια για να ακουμπάμε την πίπα μας.
- Ανά διαστήματα (π.χ. ανά τρίμηνο ή εξάμηνο), καλό θα ήταν να περνάμε στην καπνοσύριγγά μας, με νέο κερί (καρναούμπα ή κερί μέλισσας).
- Μετά από κάποια καπνίσματα θα πιάσει "κέικ" στο εσωτερικό του μπολ. Ποτέ δεν το αφαιρούμε τελείως. Το θέλουμε. Προστατεύει το ξύλο και βοηθά στη επαγωγή της θερμοκρασίας. Προσεκτικά αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι ή με το ειδικό εργαλείο, το "κέικ" που είναι ανομοιόμορφο, προσέχοντας μη φάμε το ξύλο.
- Δεν αφήνουμε τις καπνοσύριγγές μας, εκτεθειμένες στον ήλιο.
- Όταν αδειάζουμε το μπολ με τον καπνό, δεν χτυπάμε την καπνοσύριγγα στο τασάκι ή όπου αλλού βρούμε. Χρησιμοποιούμε τασάκι με φελλό.
ΚΑΠΝΟΙ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΜΑ
- Άλλοι καπνοί είναι υγροί και άλλοι στεγνοί, γι' αυτό προσπαθούμε να τους φέρουμε εκεί που επιθυμούμε βάζοντας ένα βρεγμένο βαμβάκι σε αλουμινόχαρτο μέσα στο δοχείο του καπνού, αν είναι στεγνός ή τον αφήνουμε (την ποσότητα που θα γεμίσουμε) για λίγη ώρα απλωμένο εάν είναι υγρός.
- Πάντα φροντίζουμε να βάζουμε τους καπνούς μας σε αεροστεγείς συσκευασίες, για να διατηρούνται σωστά. Τα στρογγυλά tins των καπνών είναι καλά, όχι όμως τα περισσότερα τετράγωνα tins. Μια καλή λύση είναι τα γυάλινα βάζα που κλείνουν με μεταλλικό κλιπ και λάστιχο.
- Επειδή κάποιοι καπνοί έχουν έντονη χαρακτηριστική μυρωδιά, "ποτίζουν" το ξύλο της καπνοσύριγγας και μπορεί να μπερδεύουν τη γεύση άλλων καπνών. Γι' αυτό μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένες πίπες για συγκεκριμένους τύπους καπνών.
- Για να γεμίζουμε το μπολ με καπνό, πιάνουμε μια μικρή ποσότητα με τα τρία δάχτυλά μας και το σπρώχνουμε πολύ ελαφρά στον πάτο του μπολ. Το υπόλοιπο μπολ το γεμίζουμε με πιο μεγάλη πίεση πατώντας το με το δάχτυλο ή με τάμπερ. Με τον καιρό μαθαίνουμε πόσο θα πρέπει να στουμπώνουμε τον καπνό μας μέσα στο μπολ.
- Γεμίζουμε πάντα έως τα 3/4 του μπολ και όχι μέχρι πάνω.
ΑΝΑΜΜΑ ΚΑΙ ΡΟΥΦΗΓΜΑ
- Ανάβουμε με αναπτήρα πλάγιας φλόγας ή σπίρτα.
- Δεν συνίσταται το άναμμα με κοινούς αναπτήρες, γιατί υπάρχει κίνδυνος να κάψουμε το χείλος του μπολ.
- Δεν συνίσταται επίσης, το άναμμα με αναπτήρα τύπου torch γιατί η φλόγα του βγάζει πολύ μεγάλη θερμοκρασία και καίει πολύ τον καπνό μας.
- Ανάβουμε με κυκλική κίνηση του αναπτήρα μέσα στο μπολ (χωρίς να καίμε το ξύλο) και ρουφάμε ταυτόχρονα με μικρές και κοφτές ρουφηξιές.
- Αφού δούμε ότι άναψε ο καπνός, παρατηρούμε ότι "φουσκώνει" και ξεπερνά το χείλος του μπολ. Τον "στρώνουμε" με το tamber και επαναλαμβάνουμε το άναμμα με κυκλικές κινήσεις του αναπτήρα.
- Καπνίζουμε πάντα με αργές και μικρές ρουφηξιές.
- Αν κατά τη διάρκεια του ρουφήγματος, ακούσουμε "γουργούρισμα", σημαίνει πως έχουν μαζευτεί υγρά στον αεραγωγό και μπορεί να μας έρθουν και στο στόμα. Τότε ανοίγουμε την καπνοσύριγγα, περνάμε ένα μάκτρο στο στέλεχος και στο επιστόμιο, ξανά κλείνουμε και συνεχίζουμε.
- Αν δούμε πως πάει να σβήσει ο καπνός, βάζουμε το μεγάλο μας δάχτυλο στο μπολ και ρουφάμε κοφτά ανοιγοκλείνοντας την τρύπα του μπολ με το δάχτυλό μας.
- Αν χρησιμοποιούμε φίλτρο, προσέχουμε να το αλλάζουμε πριν υγρανθεί ή μαυρίσει πολύ γιατί αλλοιώνει τη γεύση και δεν κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνει.
- Συνήθως μόλις φτάσουμε στο 1/4 ή και στο 1/3 του μπολ καπνίζοντας, ο καπνός που έχει μείνει στο μπολ είναι σκέτη στάχτη, άρα σημαίνει πως κάπου εδώ πρέπει να σταματήσουμε να ρουφάμε.
Αν μου έρθουν κι άλλα, θα συμπληρώσω.